Jedlá, ktoré určite na svojej púti ochutnajte
Jedlá, ktoré
určite na svojej púti ochutnajte
Pre mňa je španielska kuchyňa
jednou z mojich najobľúbenejších. Nie je to len o Paelle, ktorá je,
dovolím si tvrdiť, že medzi turistami asi najpopulárnejšia, ale celkovo
o TAPAS. Tapas je v podstate tanier plný jedla, nevystihuje konkrétne
jedlo, ale štýl jedenia. Ak pôjdete „na tapas“, objednáte si viaceré tanieriky,
ktoré jete s ostatnými. V Granade napríklad ku každému pivu dostanete maličké tapas zadarmo. V iných častiach Španielska som sa zatiaľ
stretla len s mištičkou olív, alebo orieškov.
Jedno z mojich obľúbených tapa sú Boquerones en Vinagre. Čo je celkom ľahké jedlo z intenzívnou chuťou.
V každej časti Španielska je
typické niečo iné. Z Portugalskej kuchyne nemám toho ochutnaného veľa,
avšak asi najpopulárnejšia je Francesihna. Čo je jednoducho povedané: sendvič s mäsom,
mäsom, a ešte s mäsom a syrom,
vajíčkom, doplnené hranolkami, k tomu niečo ako paradajková omáčka. Naozaj
sýte jedlo, z ktorého sa v pohode najedia aj dvaja.
Ďalším typickým pokrmom môže byť
treska, bacalha, s vajíčkom, cibuľou a hranolkami.
Ako dezert môžete ochutnať Pastéis
de Belem.
Portugalská kuchyňa je pre mňa naozaj neznáma, ochutnala som len pár jedál, preto neviem odporučiť tie top, ale tie najznámejšie, najtypickejšie.
V Španielsku som ochutnala
toho oveľa viac, takisto z vlastnej skúsenosti viem povedať, že každý
kraj, mesto, má nejakú svoju špecialitu. V Galícii sú pre mňa alfa a omega
morské plody.
Pulpo a la gallega sú varené
chobotničky s olejom, červenou paprikou, naozaj veľmi chutné. Vraj, keď varíte chobotnicu, musíte ju 3- krát ponoriť do vriacej vody, aby ste ju "vystrašili" a na tretí krát ju tam nechať. Na francúzskej trase sa môžte stretnúť s populárnymi Pulpo v Melide, čo je celkom zvláštne, kedže táto dedina nemá pobrežie.
Pimientos del Padrón sú pražené papričky
v oleji so soľou. Je to pochúťka, ktorá
Empanada gallega je v podstate
slaný koláč plnený mäsom, sardinkami, či tuniakom, alebo všetkým možným.
Na raňajky si môžete napríklad
dopriať omeletu so zemiakmi (tortilla de patatas).
Rada na záver: Určite ochutnajte čo najviac zo španielskej kuchyne, určite si ju obľúbite. :)
Môj tip na záver: Choďte do miest,
kam chodia hlavne domáci. Viackrát som sa presvedčila, že miesta, ktoré
nevyzerajú príliš vábne (turistic friendly, instagramovo) sú oveľa
príjemnejšie, lacnejšie a hlavne, je v nich skvelé jedlo.
Komentáre
Zverejnenie komentára