Jedlá, ktoré určite na svojej púti ochutnajte


Jedlá, ktoré určite na svojej púti ochutnajte



Pre mňa je španielska kuchyňa jednou z mojich najobľúbenejších. Nie je to len o Paelle, ktorá je, dovolím si tvrdiť, že medzi turistami asi najpopulárnejšia, ale celkovo o TAPAS. Tapas je v podstate tanier plný jedla, nevystihuje konkrétne jedlo, ale štýl jedenia. Ak pôjdete „na tapas“, objednáte si viaceré tanieriky, ktoré jete s ostatnými. V Granade napríklad ku každému pivu dostanete maličké tapas zadarmo. V iných častiach Španielska som sa zatiaľ stretla len s mištičkou olív, alebo orieškov.
Jedno z mojich obľúbených tapa sú Boquerones en Vinagre. Čo je celkom ľahké jedlo z intenzívnou chuťou.



V každej časti Španielska je typické niečo iné. Z Portugalskej kuchyne nemám toho ochutnaného veľa, avšak asi najpopulárnejšia je Francesihna. Čo je jednoducho povedané: sendvič s mäsom, mäsom,  a ešte s mäsom a syrom, vajíčkom, doplnené hranolkami, k tomu niečo ako paradajková omáčka. Naozaj sýte jedlo, z ktorého sa v pohode najedia aj dvaja.


Ďalším typickým pokrmom môže byť treska, bacalha, s vajíčkom, cibuľou a hranolkami.


Ako dezert môžete ochutnať Pastéis de Belem.

Portugalská kuchyňa je pre mňa naozaj neznáma, ochutnala som len pár jedál, preto neviem odporučiť tie top, ale tie najznámejšie, najtypickejšie.

V Španielsku som ochutnala toho oveľa viac, takisto z vlastnej skúsenosti viem povedať, že každý kraj, mesto, má nejakú svoju špecialitu. V Galícii sú pre mňa alfa a omega morské plody.



Pulpo a la gallega sú varené chobotničky s olejom, červenou paprikou, naozaj veľmi chutné. Vraj, keď varíte chobotnicu, musíte ju 3- krát ponoriť do vriacej vody, aby ste ju "vystrašili" a na tretí krát ju tam nechať. Na francúzskej trase sa môžte stretnúť s populárnymi Pulpo v Melide, čo je celkom zvláštne, kedže táto dedina nemá pobrežie.



Pimientos del Padrón sú pražené papričky v oleji so soľou. Je to pochúťka, ktorá
pochádza z mesta Padrón. "Que unos pican y otros no" ("niektoré sú pikantné, niektoré nie"), čo je typická veta spojená s papričkami. Keď si objednáte tanier, je to ako "ruská ruleta" - neviete, ktoré sú tie pikantné.



Empanada gallega je v podstate slaný koláč plnený mäsom, sardinkami, či tuniakom, alebo všetkým možným.



Na raňajky si môžete napríklad dopriať omeletu so zemiakmi (tortilla de patatas).

Rada na záver: Určite ochutnajte čo najviac zo španielskej kuchyne, určite si ju obľúbite. :)
  
Môj tip na záver: Choďte do miest, kam chodia hlavne domáci. Viackrát som sa presvedčila, že miesta, ktoré nevyzerajú príliš vábne (turistic friendly, instagramovo) sú oveľa príjemnejšie, lacnejšie a hlavne, je v nich skvelé jedlo.


Komentáre

Obľúbené príspevky