CASA PATIO – typická architektúra domov v Córdobe


CASA PATIO – typická architektúra domov v Córdobe

Patio a typická architektúra domov v Córdobe, je jedným z dôležitých prvkov tohto mesta. Mnoho turistov sem prichádza pozrieť si mesto práve kvôli tomu. Je to tak populárne, a tak krásne, že sa tu každoročne v prvej polovici mája koná festival patios, na ktorom tie najkrajšie získavajú cenu. Je to dokonca tak zaujímavé, že sa to zapísalo v roku 2012 do zoznamu UNESCO.



Typické domy v Córdobe majú štvorcový, či obdĺžnikový pôdorys, v centre ktorých sa nachádza otvorený priestor. Tento priestor, do ktorého zvrchu prúdi vzduch a svetlo sa nazýva patio. Všetky ostatné izby a miestnosti v dome sa nachádzajú okolo patia.

Patio v Palacio de Viana

Načo však Patio slúži a prečo je v Andalúzii tak významné?
V prvom rade si musíme ozrejmiť poveternostné podmienky. Andalúzia, predovšetkým Córdoba, je jedným z najteplejších miest v Španielsku, i v celej Európe. V lete je bežné, že sa teploty cez deň pohybujú okolo 40 stupňov (niekedy vyskočia aj na 46!), dážď a búrky sú veľmi zriedkavé, sneh tu v zime neuvidíte vôbec. Z daných dôvodov ľudia hľadali spôsob, ako sa počas dňa osviežiť, ako horúce dni prečkať a ako vôbec v dome bez klimatizácie vydržať.

V patios, v miestnosti v centre domu, tak udržiavali svieže prostredie. Vzduch sa príma zvrchu, nešíri sa tak zápach z ulice, ktorý vie byť v horúcich mesiacoch nepríjemný (hlavne v minulosti). Navyše, voňavú arómu do priestoru dodáva množstvo kvetov, citrónovníkov a fontán. Uzavretý priestor dodáva obyvateľom domu súkromie.

Patio



To, ako tento priestor v strede domu vyzerá, je na samotnej rodine a majiteľoch, ktorí dom vlastnia. V minulosti sa bohatšie rodiny pýšili taktiež množstvom patios v dome. Známy dom, Palacio de Viana, ktorý môžete kedykoľvek počas roka navštíviť (pozrite si otváracie hodiny na ich oficiálnej stránke), má až 12 patios a jednu záhradu. Niektoré patios v tomto paláci sú však viditeľné aj z ulice a to hlavne kvôli tomu, že rodina, ktorá tu v minulosti bývala chcela, aby chudobnejšie obyvateľstvo videlo tú krásu.


Palacio de Viana

Patio s množstvom kvetov

Palacio de Viana je otvorené pre verejnosť po celý rok, takisto i niektoré iné budovy. Avšak, väčšina domov, ktoré sa festivalu zúčastňujú, nemusia mať svoje patios počas roka prístupné pre verejnosť. Treba chápať, že dané domy sú súkromným pozemkom a svoje dvere otvoria len v čase festivalu, teda v máji. Mnohí turisti, ktorí sem prichádzajú v iných mesiacoch sa chcú pozrieť dnu, avšak majitelia sú proti. Je to pochopiteľné, keďže je to ich pozemok a mať cudzincov každý deň v dome, nie je nič príjemné. Ak sa však slušne opýtate, niektorí nemajú problém vám ukázať, ako to u nich vyzerá. Všeobecne, ľudia v Córdobe sú veľmi ústretoví a radi s vami nadviažu konverzáciu. Je preto milé im prispieť nejakou mincou na udržanie tejto tradície.

Patio - fontány a množstvo kvetov
Typické patio

Patio festival
Aby som zdôraznila ešte raz, patios je hlavne o množstve kvetov, fontán, citrusovníkov, o príjemnej a sviežej atmosfére. Celý festival a súťaž s ním spojená sa začala už v roku 1921 v 2 kategóriách - staré (budovy do roku 1960, ktoré majú pôvodnú architektúru) a moderné patio. Ďalšia súťaž, v rovnakom čase, je o najkrajších balkónoch plné farebných kvetov. Samozrejme, návšteva počas festivalu je zadarmo, nevyžaduje sa ani žiadna rezervácia, či lístok.

Palacio de Viana, či iné budovy patriace mestu, sa festivalu nezúčastňujú, preto si za vstup zaplatíte. (Niektoré dni sú výnimkou a sprístupnia návštevu zadarmo).



Najzaujímavejšie štvrte s najkrajšími Patios v Córdobe
V Córdobe nájdete štvrte, v ktorých sa nachádzajú tie najkrajšie, najoriginálnejšie a tradičné patia, ktoré určite stoja za návštevu. Vybrala som týchto päť:
  • San Basilio
Známa štvrť San Basilio (miestni používajú pomenovanie Alcazár Viejo „starý palác“) ponúka navštíviť patios aj počas roka. Majú taktiež vlastnú webovú stránku, kde si môžete zarezervovať vstup spojený s návštevou etnografického múzea a degustácie domácich produktov (produkty ako víno, či olivy) za 10 €.
  • Santa Marina
V tejto štvrti odporúčam ulicu Calle Marroquíes 6, kde nájdete domy, v ktorých to vyzerá ako na dedine. Všetky domy spolu kooperujú a vytvárajú krásne prostredie.
  • San Lorenzo
Táto štvrť je známa taktiež tým, že tu žil kňaz (padre Andrés de las Roelas), ktorému sa zjavil svätý Rafael. Ten je pre mesto veľmi dôležitý, kedže ho zachránil pred chorobou, kvôli ktorej zomrela veľká časť obyvateľstva. V meste nájdete mnoho sôch s jeho podobizňou, na jeho počesť sa konajú i rôzne oslavy. O Rafaelovi som písala aj v staršom článku, ktorý si môžete prečítať tu. V kňazovom dome sa dnes nachádzajú 2 patia, ktoré je možné navštíviť.
  • La Magdalena
  • Okolo Mešity – La Judería
Okolo veľkej mešity (katedrály) nájdete v úzkych uličkách množstvo domov, či obchodíkov, v ktorých sa nachádza prekrásne patio. Skvelé je, že väčšinu môžete bez problémov kedykoľvek navštíviť.


Patio v centre mesta

Je ťažko detailne jednotlivé Patios popísať. Každé JEDNO má totiž svoju jedinečnú históriu a príbeh. Niektoré majú najstaršiu studňu v meste, či najstarší strom, originálne kvetináče, či originálny spôsob zavlažovania. Každé JEDNO je iné a majitelia vám radi povedia o tom svojom. 😊




Pozrite si aj oficiálnu stránku festivalu, kde nájdete všetky domy zapojené do súťaže, ktoré môžete v danom roku navštíviť. Nájdete tam konkrétne adresy, či sprievodný program.
Ak chcete navštíviť ďalšie pamiatky v tomto meste, neváhajte a prečítajte si starší článok o najznámejších a rovnako krásnych miestach v Córdobe.

Takéto zobrazenie nájdete v uličkách mesta

Komentáre

Obľúbené príspevky