Čo všetko sa dá stihnúť za jeden deň v Córdobe


Čo všetko sa dá stihnúť za jeden deň v Córdobe

V samotnej Andalúzii sa nachádzajú mestá, ktoré vás očaria už pri prvej návšteve. Či už je to Granada, Ronda, Sevilla, Malaga, Cádiz, Huelva, alebo Córdoba, všetky mestá stoja za preskúmanie. Viacerí turisti sa snažia stihnúť za krátky čas navštíviť čo najviac miest. Preto som pre vás pripravila článok s miestami v Córdobe, ktoré by ste určite nemali vynechať.


Mesto leží pri rieke Guadalquivir a pohorí Sierra Morena. Najlepším obdobím na návštevu je jar (najviac turistov tu chodí v máji, kedy sa koná aj známy festival patios) a jeseň. V lete tu teploty stúpajú aj na 46 stupňov, čo je niekedy na nevydržanie. Preto, ak sa sem vyberiete v letných mesiacoch, snažte sa obehať mesto doobeda, poobede si dajte pauzu a pokračujte neskôr večer.



Trochu stručnej histórie
História Córdoby je naozaj pestrá a sľubujem, že ju niekedy opíšem v samostatnom článku, ale teraz, budem stručnejšia. Dejiny mesta siahajú až k rokom pred Kristom. Prvými známymi obyvateľmi územia boli neandertálci, avšak omnoho významnejšie je obdobie Rímskej ríše. Práve z rímskeho obdobia tu nájdete mnohé pamiatky, a čo je skvelé, stále sa nové objavujú (napríklad pri výstavbe novej vlakovej stanice v roku 1922 našli zničený palác z rímskych čias). Archeológovia tu tak majú stále čo robiť. Územie obývali neskôr aj Vizigóti, čo sa zmenilo v 8. storočí, kedy ho dobili moslimovia. Začala sa tak arabská éra, ktorá priniesla mestu slávu a veľkoleposť. V období nadvlády arabov bola Córdoba jedným z najväčších miest vôbec. Dokonca sa stala hlavným mestom arabskej ríše. Súčasťou kresťanského Španielska sa opäť stala v 13. storočí. V istom období tu dokonca žili židia, kresťania a moslimovia súčasne, a v mieri. Či už obdobie kresťanov, alebo moslimov, mestu priniesli mnohé významné pamiatky, ktoré sú dodnes zachovalé, a ktoré patria do zoznamu UNESCO. Takisto samotné centrum mesta je zapísané v UNESCO zozname.

Fontána z arabskej éry na vidieku

Ako sa sem dostanete
Mesto nemá letisko (teda má, ale komerčné lety sem nelietajú), preto sa sem dostanete autom, vlakom, či autobusom. Vlaková doprava je celkovo vo Španielsku rýchla, ale dosť drahá, autobusy sú preto cenovo výhodnejšie. Ďalšou možnosťou je využiť blablacar, alebo si jednoducho požičať auto.

Všetky pamiatky viete v centre mesta pobehať peši (existujú požičovne bicyklov, či elektronických kolobežiek, ale je to zbytočné). Ak sa chcete dostať napríklad do Medina Azahara, vedie tam autobus, do ktorého si lístky musíte zaobstarať vopred v turistických centrách, alebo online (je to možné aj v niektorých hoteloch). Základný lístok pre dospelú osobu stojí 9 eur (deti do 12 rokov 5 €) za obojsmernú trasu.

Ja som pre vás pripravila základnú trasu, v ktorej uvidíte tie najznámejšie pamiatky v Córdobe, nachádzajúce sa v centre mesta.

Historické centrum Córdoby

Arco del Triunfo
Tak poeticky by som začala tour pri bráne Arco del Triunfo, alebo ako ju miestni nazývajú La Puerta del Puente, čo v preklade znamená brána mosta. Ak pôjdete napríklad zo stanice, zoberte si autobus, linku 3 a vystúpte na zastávke El Potro, odkiaľ už len prejdete peši k bráne za 4 minútky. Pred bránou sa nachádza krásny rímsky most a cez bránu viete prejsť do centra mesta.

La Puerta del Puente

San Rafael
Blízko brány a mešity sa nachádza socha anjela Rafaela. I keď v Córdobe nájdete množstvo sôch s týmto Archanjelom, práve táto je významná. Zobrazuje totiž obdobie, kedy mesto zasiahol mor. Kňazovi Roelasovi v 16. storočí  sa zjavil Rafael, ktorý prisahal, že zachráni mesto pred chorobou. Tak sa i stalo a mesto bolo uzdravené. Rafael sa stal strážcom, ochrancom mesta.

San Rafael

Alcázar de los Reyes Cristianos
Od brány pokračujte ešte kúsok ďalej, za necelú minútku sa dostanete k pevnosti Alcázar. Lístok pre vstup stojí 5 eur. Okrem pevnosti sa tu nachádza aj krásna záhrada. Zaujímavosťou je, že práve sem prišiel aj Krištof Kolumbus, ktorý potreboval peniaze na svoju výpravu. Isabela Kastílska a Fernando Aragon mu tu sľúbili, že mu cestu zafinancujú.


Pevnosť Alcázar

Alcázar a jeho záhrada

Alcázar a výhľad na záhradu

Smerom k ďalšej zastávke, k mešite, sa vyberte smerom cez uličku Calleja del Salmorejo. Salmorejo je typické jedlo v Córdobe (niečo ako paradajkový krém), a jeho recept nájdete práve v tejto uličke. Salmorejo určite ochutnajte, je to ľahké a osviežujúce jedlo.

Calleja del Salmorejo

La Mezquita
Z pevnosti pokračujte k mešite/ katedrála. To je tá najznámejšia, ikonická stavba v Córdobe (obyvatelia používajú pomenovanie mešita), za ktorou sa skrýva kuriózna história. Na mieste mešity stál kresťanský kostol, ktorý bol po dobytí mesta arabmi zbúraný a nahradený mešitou. (Pozostatky kostola je možné ešte vo vnútri mešity vidieť). Po opätovnom dobytí územia kresťanmi však mešita nebola zbúraná, ale prerobená na kresťanskú katedrálu. Vo vnútri stavby tak nájdete miešajúce sa štýly islamskej a kresťanskej kultúry. Pred vchodom do vnútra sa nachádza námestie s pomarančovníkmi a fontánami, tzv. Patio de los Naranjos. Z funkčného hľadiska slúžilo Patio pre moslimov, ktorí sa tu pred modlitbou umývali. Pred tým než umyjú svoju dušu, musia umyť aj svoje telo.

La Mezquita

Mešita v Córdobe

Mešita, či katedrála?

Cena lístka je 10 €, avšak v čase omše viete do istých priestorov vstúpiť zadarmo.
Okolo mešity si dávajte pozor, okolo prechádzajú cigánky, ktoré s rozmarínou v ruke chodia ku každému a núkajú, že vám vyveštia. Choďte radšej pekne ďalej, lebo sa ich nezbavíte.

Bar Santos
Hneď pred mešitou nájdete široko – ďaleko známy bar, Bar Santos. Práve tam vraj robia tú najlepšiu tortilu – vajíčka so zemiakmi. Bola by škoda neochutnať toto typické jedlo. Okrem toho tu podávajú aj Salmorejo. Vo vnútri nájdete tak 2 stoly, preto väčšina ľudí sedí na múroch pri katedrále a je :) 


Bar Santos

Calleja de las Flores
Fotku s mešitou, teda s jej vežou si viete urobiť aj z uličky, ktorá je uzučká s kvetmi v modrých kvetináčoch. Celkovo sú uličky v historickom meste krásne. Nájdete v nich obchodíky so suvenírmi, oblečením, bary, pekárne, či miesta s koreniami a typickou keramikou. Táto uzučká ulička však stojí za prechádzku, preto ju nevynechajte. Nájdete ju zobrazenú aj na pohľadniciach a magnetkách.

Calleja de las Flores

Plaza de las Tendillas
Z úzkej uličky choďte smerom k námestiu Plaza de las Tendillas. Nájdete tu  fontány, bary, reštaurácie, obchody, turistické centrum.... Každú hodinu zazvoní zvon s melódiou španielskej gitary. Pre tých, ktorí by si chceli popozerať obchody, nájdete tu Zaru, Bershku a podobné značky.

Plaza de las Tendillas

Templo Romano
Z námestia pokračujte smerom k Templo rRmano popri ulici Claudio Mercelo, ktorý je zakladateľom mesta. Niektoré zo stĺpov a kameňov sú z rímskych čias, nachádzajúce sa tu už od prvého storočia. Vedľa je budova radnice mesta.

Templo Romano

Palacio de Viana
Od Templo Romano sa môžete vybrať k palácu Viana. Ten má až 12 patios a jednu záhradu. Cena lístka je 5 eur, s návštevou vnútra paláca 8. Ak si chcete energiu ušetriť, úplne vám stačí navštíviť patio 😊 A v stredu je vstup zadarmo!

Viana Palace


Palacio de Viana

V Córdobe sú typické domy, v ktorých uprostred sa nachádza malá terasa/ záhradka, teda tzv. PATIO. V nich sú väčšinou fontánky, rôzne citrusové stromy, kvety - množstvo kvetov. Toto miesto dodáva akési osvieženie v letných mesiacoch. V máji sa koná festival so súťažou, kde sú ocenené najkrajšie patios. Práve preto veľa ľudí prichádza v máji, aby tento festival (zapísaný v zozname UNESCO) zažili. V tomto paláci nájdete hneď niekoľko patios. Niektoré z nich môžete vidieť aj z ulice. Je to preto, že rodina, ktorá to vlastnila, chcela ukázať obyvateľom svoje bohatstvo, silu a krásu. Vy si to určite prejdite z vnútra, zaručujem vám perfektné fotky!

Patio v Cordobe

Patio vo Viana paláci

Plaza de la Corredera
Následne, asi 8 minút na peši dôjdete na námestie, ktoré je zaujímavé tým, že sa tu konali býčie zápasy. Dnes tu nájdete už „len“ obchodníkov, bary, trhy.

Plaza de la Corredera

Centro de Flamenco Fosforito
Smerom od námestia je len necelé tri minútky ďalšie námestie. Plaza del Potro (Námestie koníka). Nájdete tam múzeum, na ktorého múroch je nápis od Cervantesa. Ten zakomponoval do svojej najslávnejšej knihy aj prostredie Córdoby. Zaujímavým múzeom na tomto námestí je však Flamenco casa. Je to interaktívne múzeum, ktoré je zadarmo, a ktoré zobrazuje hudbu a celkový „Flamenco“ štýl.

Flamenco casa

Puente Romano a Arco del Triunfo
Z námestia pokračujte opäť ako na začiatku k mostu. Most z rímskych čias s bránou, je miestom, ktoré si prejdite podvečer. Vtedy sa vynoria hudobníci, ktorí hrajú na gitarách, slnko pomaly zapadá a celé prostredie má zaujímavú atmosféru. Most sa dostal aj do seriálu Game of Thrones (mne sa ťažko rozpoznávalo, v ktorej časti, keďže scéna bola  upravená počítačovou technikou). Blízko mosta sa nachádza autobusová zastávka Puerta del Puente, z ktorej linka 3 vás opäť odvezie na stanicu.

Puente Romano v noci

V ďalšom článku napíšem o iných zaujímavých miestach, ktoré sa tu nezmestili.



P.S.: Po ceste nájdete kopu domov s otvorenou bránou, v ktorých si môžete popozerať ich patio, nezabúdajte však, že v tých domov reálne bývajú ľudia a niekedy vám ich záhradku nedovolia si pozrieť. Majte preto pochoponie. 😊

Komentáre

Obľúbené príspevky